Pages

Tuesday, July 19, 2011

Cinta Retro ( part 1 )



Remaja zaman sekarang memang suka bila sebut cinta - cinta ni. Kadang muka memang rockers, tapi dalam handphone ada juga simpan lagu melda ahmad. Apa tajuk dia tu, Chemistry? Kimia tajuk dia. Dengar sebelum tidur memang layan katanya sambil berangan pergi dating, pergi tengok wayang, bersenggama dalam kereta iswara tinted 80/90 gelap hanjengg dan macam - macam lagi. Layan feel orang cakap...


Bila lihat adik - adik aku yang bawah umur ni, bercinta dah bukan main lagi dah. Biasalah, teknologi dah canggih, modal topup dah boleh layan cintan cintun sana walau handphone tu niat asal dibelikan untuk telefon mak bapak masa keluar pergi mana - mana. Akhirnya hanya SMS sahaja yang sampai di handphone parents. Itu dah cukup baik dah! Yang jadi kebiasaannya sekarang, main misscall aje sambil mengharap mak atau bapak call semula. Bagus, jimat kredit katanya walau ketika malam minggu, supersaver menjadi pilihan.


Kalau dulu, zaman kita - kita dulula kan, surat cinta menjadi pilihan. Fuh, kalau difailkanlah semua cebisan - cebisan tinta yang pernah terhasil, memang dah boleh challenge ayat - ayat puisi dah. Penuh puitis, romantis, bunga - bunga dan segala gaya bahasa. Yang perempuan tulis siap berkaler - kaler dalam karangan 5, 6 perenggan dan yang lelaki pula sanggup praktis menulis bagi tulisan dia lawa sedikit. Peh, siap tulisan bersambungla aku cakap!



" Jeff, kau tolong selitkan ni dekat dalam buku si Tipah tu. Dia budak kelas kau kan? Kalau boleh, tolong - tolonglah sedikit - sedikit ea.. Kalau semuanya lancar, menjadi, aku payung makan masa outing nanti. Amacam, OK? " Dalam tersengih - sengih aku berkata.


" Tak ada hal lah kawan! Untuk kau, aku tolong punya jangan risau ok. Hari tu kau tolong aku, kali ni aku tolong kau pula. Ini jeff lah, hebat bab - beb perempuan ni.." Dia memberi harapan seakan - akan palsu kepadaku.




Tak ada sebab. Cuma bila cerita pasal jiwang, gua teringat blog gua yang NI




Biasalah tu kan, suruh orang passing - passing surat masa zaman sekolah dulu. Yang paling kelakar ialah ketika bertukar BIODATA.






----------------------------------------------------------


Nama : Julia Robert Kacukan Jawa

Umur : Sama dengan kau lah bongok.

Alamat : Nombor 6, Jalan 3/6, Taman Bas, Kluang, Johor.

Makanan Kegemaran : Nasi goreng ayam, Nasi ayam, Karipap sardin, Makan angin, Makan penampar.

Minuman kegemaran : Air Milo Ais, Sirap limau, Air mata Air.

Ringkasan tentang diri : Simple, peramah, cutelah jugak, sopan, ayu tapi tak berapa nak lawa. Sebab ada taik lalat besar kat tepi bibir. Kuat cakap dan bebel sekaligus. Juara Lontar peluru walau berbadan Lisa surihani. Kuatkan?

Tempat mudah rangsang : Belakang telinga, dada dan celah ketiak

Lain - lain : Anak ke-3 dari 12 orang adik beradik. Pandai memasak air.


---------------------------------------------------------------






Fuh, contoh surat paling simple masa dulu - dulu. Kalau nak ikut format rasmi biodata yang digariskan oleh persatuan cinta kanak - kanak, nama mak bapak, pekerjaan makbapak semua ada. Selagi ada garis pada kertas 'koyak tengah buku garis satu' tu, memang ada jelah idea nak mencarut apa dalam tu. Perempuan memang power bab - bab ni. Kreatif sungguh! Untung masa tu, pakai singlet lagi, belum pakai coli. Kalau tak cup C atau B sudah ditulis di dalamnya.
Tapi budak zaman sekarang ni cepat hormonnya mengalir kan?
tengok cutting badan dah cantik, punyalah aku ingat form 3, sekali darjah 5. Dah macam pedo dah aku tengok budak perempuan sekolah rendah. Tak senonoh kerana aku tertipu dek susuk tubuh mereka.



*Bersambung

25 comments:

syazrinakuya said...

aku dah baca, haha. ade je lagi surat cinta budak bagi kat aku.haha

haikalblank said...

hahaha samalah! gua ada simpan lagi yang dah berbelas tahun dulu. nak tunjuk kat cucu aku nanti macam mana atukd ia bercinta. ceitt! KAH3

riben putih said...

ehehe siap ade buku kecik khas untuk biodata kwn2 lagik..bab surat tuh pun,zaman dulu mne ade men sms sms ni...

nOobieStesT said...

Lol..nice one..kami siap ade buku untuk kenangan2 tu semua..tapi poblemnye kami jer yang bagi surat..takde sape nak reply..seb bek ade wat due salinan..boleh simpan satu..ahakz..terbahek bab singlet and cup cup tu..kami pun baru prasan bila hang cakap skunk dak drjh 4 cutting g menarik dari maria ozawa

Wanz Mejuez said...

ohhh adinda evans... wakakaka aku tetiba baca entri.ang aku teringat budak tu...

adeh... serius budak zaman skrg lagi dahsyat... kau ronda mana mana shopping mall ke apa me time cuti skola kau usha... budak budak berkeliaran mcm kapel dah kawen.. berpelukan tapi tk sedar diri badan tu masih kecik lagi tapi jiwa mcm bapak budak...

keh keh keh..

kekadang hidup kita dulu dengan hidup mereka skrg jauh berbeza.. aku ada tnya mak aku.. mama becinta dulu mcm ni ke??

tak lah.. mak aku ckp.. nk kluar berdua pun malu...

skrg plak mcm mna?? malunya tiada... =)

kemaluaannya apatah lagi... tet..

haikalblank said...

RIBEN! lu memang kacak...simpan elok lagi? kenangan tuh, jangan dibuang!! HAHA

noobiestess! hehe biasalah tu, zaman dulu..kalau tak berbalas tu adatlah....hehe Maria ozawa? dah ada yang macam Sora aoi dah. serius, aku pernah tertipu. HAHA

Wanz, memang jauh berbeza dowh. Gaya hidup dan teknologi merubahnya. err...aku skang memang kerja dekat supermarket. HAHA tu yang idea datang dari sana je. :D

NuR 'aQiLaH said...

<-- budak skema GILA dulu

tak penah dapat surat cinta. sobsob

Miss Dolce and Gabbana said...

zaman kita dulu-dulu memang nostalgic.Memang tak boleh lawan budak zaman sekarang.Seiring dgn perubahan eknologi mereka juga semakin advanced.Makin advance makin kurang keromantikannya terhadap pasangan.Kau setuju dengan aku,Haikal? Budak skrg less romantik.haha

kaizen said...

giler ko!!! aku pon slalu tertipu dengan rupa paras dak2 zaman ni... kalo g TS tuh bape ramai yg belom pon UPSR tp bergaye... kalah model2 kat Msia ni.. cume dorg pendek jer....


Bila menderma biar ikhlas... & Urban-or-Disaster

J.Syazwana said...

dulu lain sekarang lain.
hahaha.

eh btw dulu aku ada jugak kumpul surat cinta.
okbai.

wan zuliyana [apel] said...

aku punyer biodata doodle2 kot. dengan pensil warna sebagai. biodata tu penting kot dulu2. tanda identiti. hahahahaha

*ko memang pedo doh, sinchan.

Zulfikar Hazri said...

"Tempat mudah rangsang : Belakang telinga, dada dan celah ketiak"

wakakakakaka, aku tergelak tang nih...

budak2 susuk body lawa sekarang sebab pakai bra ade padded.. UuUUuuUu

haikalblank said...

Nur aqilah, ala, samalah kita. aku juga dak skema sewaktu muda2...err...yeke? HAHA

cik silhoutte, memang betul! romantiknya dah hilang. Yang banyak sekarang ialah daya tarik seks. seksi dan seksa sehingga mencepatkan kadar akil baligh. hormon testeoron dan estrogen meningkat pantas. salah siapa? dah tak thrill la diorang ni.

Kamon kaizen, itu betul. aku penah tertipu dengan dak darjah 6. mati2 aku ingat dak form 4,5. hampir2 nak usya dah. HAHA

haikalblank said...

j.syazwana, memang dah lain! cinta zaman dulu2 lain. lagi kalau kenang cerita melayu lama. hanyutkan botol berisi surat masa si gadis membasuh baju? keh3....

apel, memang betul woo biodata tu penting. kalau yang perempuan bagi, memang meriah dengan magic pen diorang. tak fikir lagi pen pilot metallic. HAHA err...gua bukan pedo. masih ada pedoman. :D

brader zul, baru sekolah rendah dah pandai pakai pushup punya halfcup. mana gaya? HAHA

fairuz said...

haha ade la terkena sikit2 tu. eh membaca entri ni aku ade idea plak nak update blog. tp nnt2 la publish. kah3

haikalblank said...

hehehe gua tunggu. gua nak memotong kat sana...keh3..

suhailaselaginella said...

wah..kenangan tu..hahh

AesyaZealous said...

ceh, ape ni bro.. budak kecik budak sekolah pun lu layan usha?? hahaha

haikalblank said...

haha kenangan muda2!!

ala aisyah nadirah, sekarang kena carik orang muda. macam Datuk K dan siti nurkhaliza. keh3....

Alin said...

rindu kan nak tulis surat-surat nie dulu-dulu. ala kwn aq dulu pun masa f2, bdn dh montek2 kan. tapikan nie pendapat aku jelah, slhkn bdk2 skrg pun xleh juga sbb dioarang nie terikut2 zmn abg2 kakak2 diorg. benda teruk mcm nie mg dh lama jd, makin lama makin menjadi2 teruknya. pergualan bebas nie lagi menjadi bila dah masuk ipt. yelah time skh dulu masih boleh cover2 lagi, bila dekat ipt nak2 lagi study jauh2 tu byk je kes bdk2 ipt teruk. pendapat jelah. kalau ada slh silap tu, tegur2lah ye^^

haikalblank said...

yup, dia lihat dak atas buat, dia tiru...setiap yang berkaitan ada salahnya. kan?

entahla...makin lama, makin teruk. benda tu macam virus.

namaakulynn said...

entri ohsem!;)
penah la dulu jadi posmen karat antara jiran depan rumah dgn budak kelas sendiri.HAHAHA.nak tgelak je bila ingat balik surat2 chentaaa diorg.hahaha ;)

haikalblank said...

hahaha kalau baca sekarang, boleh muntah darah wooo!! HAHAHA

Cikuchi said...

seronok doh bro blog kau.seronok aku baca.cerita pasal surat surat ni aku ade terfikir jugak an nak bagi surat kat awek aku minat zaman universiti ni tapi segan lah pulak takut x de posmen.ahahaha :D
anyway nice work bro :)

haikalblank said...

HAHA tapi cara ni lagi cool kan..macam confident je boleh dapat si dia...keh3...:D