Pages

Tuesday, March 15, 2011

Cinta Dalam Persahabatan?

pernah jatuh hati sesama rakan?
pernah " aduyai, makin hari makin lawa minah ni aku tengok " "makin hari makin hensem mamat ni " sambil tersenyum sorang2?
rasa ingin bercinta dengan seorang rakan?

aku rasa ramai yang mungkin pernah melaluinya. dalam hubungan kawan, makin lama makin rapat, makin dekat tanpa kita sendiri jangka. aku pernah gak tiba - tiba rasa suka la pulak. tapi xpe, hati rilek. sedar diri lagi. aku buruk..hahahaha

ok, bukan kisah aku yang aku nak ceritakan kat sini.:P
aku nak bahaskan, 
WAJARKAH CINTA INI WUJUD DALAM PERSAHABATAN?
ok, x jelas dengan tajuk?
WAJARKAH LU TIBA - TIBA JATUH HATI DENGAN MEMBER LU SENDIRI?

ok, ia dalam bahasa pasar kasar. xpaham juga aku xtawla.....haha

> ada orang kata, dalam persahabatan, elakkan jatuh hati kerana nanti memakan diri. bila kita kata kita cintakan dia, ada kemungkinan persahabatan itu akan hilang sedikit demi sedikit. si dia akan lari, eh bukan lari, tapi menjauhkan diri. kan?

>ada orang kata pula, kalau dah cinta, jangan pendam! luahkan! selagi kita pendam selagi itu kita terseksa. hati makin merana duka lara berdarah -darah sakitnya. hahaha aku meletup lak kan. 

kalau kita tiba - tiba rasa perasaan bercinta dengan kawan kita kan....sampai mandi pun x basah, tidur pun tak lena bagai....

OK, yang mana patut kita lakukan?

adakah kita kena berjumpa bomoh untuk bertanya?
berjumpa pakar psikologi untuk bertanya?
memaksa tokey kedai sayur kat taman sebelah memberi nasihat?


RILEK!
jangan menggelabah!
AKU KAN ADA...(dalam nada 'aku kan abang...' )

guraw..............:)

ok, apa kita patut lakukan?

( ini hanya pendapat aku dan ia di atas tanggungjawab anda untuk melakukannya. pihak kami tidak akan bertanggungjawab di atas sebarang kehilangan nyawa atau apa - apa sahaja yang lain. harap maklum )



1- kita perlu diam dan bertanya dalam hati yang kau betul - betul sayang atau cintakan dia. kenapa? sebab hanya hati kau sahaja yang tahu apa yang kau rasa.

2 - dah pasti sayang?cinta? xpasti lagi? rilek! kita try tanya pendapat dari rakan2 baik atau sesiapa yang boleh dipercayai macam aku.
 mai cerita kat aku meh. hang jangan risau, aku kenai hang so, tak dak sebab aku nak bocor rahsia.... ok, ini guraw. ko cariklah orang - orang leh kau percaya, kau tanya pendapat dia. ( jangan berjumpa mana - mana kaunselor kerana mereka akan suruh kita tumpukan pada pelajaran dahulu ) haha aku taw korang da bosan kena suh belajar je....keh3...

3- step seterusnya, kau cuba pancing si 'dia' sama ada dia pernah jatuh hati kat kau ke tidak.
 macam mana nak pancing? haaa....nanti aku try ajar dalam entry seterusnya. haha ala, aku taw korang lagi pakar dari aku. xbgitu? lagi tanya gadis2 kat luar sana tuh. yang cun - cun dan kacak - kacak tu. banyak pengalaman tu jawab soalan - soalan pancing dari si peminat mereka. :)
bukan apa aku suruh pancing, kang kalau ko main terjah je ko kata ko suka dia, kang dia tiba - tiba tak nak kat kau, kang dia makin jauhkan diri ko gak yang rugi!
kita kena step by step kawan.....laki ke perempuan, kita kena slow....cool orang cakap...:D

4- pastikan si 'dia' belum ada kekasih!
ko jangan nak amek or rampas kekasih orang! mak marah weyh.....baik ko jangan ngada - ngada nak carik cabaran dan dygaan atau lebih tepat lagi, KESENGSARAAN. better jangan ambil risiko ditetak manusia yang sedang marah. amat menakutkan ok!

5- akhir sekali, FIKIR kali kedua, betul ke dia yang kamu cinta dan dia yang terbaik untuk kamu.
haa, yang ni penting. dah lalui macam2 kat atas, yang ni paling penting.! fikir balik dari semua sudut ok sayang! bila dah fikir masak - masak, baru lah boleh ke part seterusnya ok!


    ok, dah sampai perenggan akhir. apa lagi nak aku jelaskan? bujet2 power dalam bercinta. padahal aku ni awek pun tak ada. haha ....ala, ini pendapat aku sahaja. kalau salah, pangkah la aku cepat! kalau betul, mai la komen sikit kawan.....haha :)
aku amat menghargai siapa sahaja yang membacanya....:P


edit2 gambar pakai laman web ni haa -----> TEKAN SINI


12 comments:

Maya said...

haha.. bila baca artikel ni, teringat plak time mmbr aku berterus terang y dia cintakan aku.. tp aku tolak la cara baik sbb time tu ade BF.. tp kwn aku tu cm xleh nak terima hakikat.. last2 ktorg langsung x bertegur sapa.. kdng2 rindu gak kod kne kacau ngn dia~ ermm.. :'(

Simpleblanklife said...

hahaha biasalah tuh...em...bila berkawan, pastu jadi kes camtu memang sedih dowh...serius...aku pun x tawla....tai nak wat camne kan...ini kot namanya adat dunia?
entahla.....
WALLAHUALAM.....

Maya said...

haha.. lantak la ! carik je y lain~ :P

Noraien said...

suke giler entry nie..
nice.. :)

cahaya said...

its my pleasure 2 visit ur blog.. pnulisan y sangt sempoi n rileks...hu3 ...anyway ,keep on blogging...

Simpleblanklife said...

haha thanx aien!! he3....

cahaya! haha aku yang patutnya rasa berbesar hati kerana kau membaca...:) thanx

Hanim Mahali said...

memang nak kena hati-hati bercinta dengan member sendiri ni. kadang-kadang pasangan tu pun keliru dengan perasaan sendiri. mula-mula kata jatuh cinta lepas tu lain pulak cerita. parah pulak... clash tetiba. pastu malu nak kawan balik. hilang dah sorang kawan.
*cerita pengalaman sendiri*
hehehe....

alyaaboolat said...

aku cam penah jek pa..tp kalo boleh elakkan la kapel nga membe sdri..cm dh xde org ;en jek..kn pa kn??:)

Cik Moon said...

erkk baca entry ni teringat kisah lama.. bila terjatuh cinta pd sahabat.. bila msg2 dah tau hal sbnr.. persahabatan tu smakin lama semakin jauh..semakin hilang.. huhu~

Simpleblanklife said...

haha anim, banyak woh kes camtu! dan dari kawan baik, da 3,4 taun kawan, jadi hilang camtu je....entahla...kadang aku pun xpaham...hu3....

haha alyaa, yup! kalau boleh elakkanla...tapi kadang xbaik tipu diri sendiri gak kan? keh3....

haha cik moon! sabo jela ok...ramai dowh pena kena kes camtuh....dan serius, sedih giler....maybe sebab malu atau sakit hati kot....

budingyun said...

tips yang bagus :)

Simpleblanklife said...

haha xdela bagus mana...ni apa yang aku rasa patut je ...hahaha jangan salahkan kalau x menjadi or buat makin sakit hati! tiada jaminan wang dikembalikan ok! hahahahaha guraw...:)
thanx budi!~